Raja Adsense
igkaboom

11:59 PTG
7
Siapa yang tak nak kalau blog mendapat trafik yang tinggi setiap hari. Ada blog yang mencecah beribu malahan berjuta trafik. Macam mana nak meningkatkan trafik blog? Kalau korang search google memang banyak cara yang dikongsi oleh blogger-blogger otai, pakar blog mahupun pakar SEO. *Blogger kita tak kedekut ilmu* ^_^

Blog yang selalu aku terjah untuk mendapatkan tips untuk tingkatkan trafik blog adalah blogger Hasrul Hassan. Bukan cuma mengenai tips blogging, tips seo malahan cara untuk menjana pendapatan online. 

tingkatkan trafik blog

Berbalik kepada point kita, banyak sebenarnya kalau aku nak bagitau cara untuk meningkatkan trafik blog . Antaranya adalah :-
  1. Blogwalking ke blog lain
  2. Daftarkan blog anda di search engine Google, Yahoo dan Bing
  3. Jadikan blog lebih mesra search engine dengan menggunakan plugin SEO yang sesuai.
  4. Anjurkan contest yang berterusan untuk pelawat setia.
  5. Buat entri yang sering dicari oleh ramai orang seperti cara semak saman trafik, jadual cuti umum setahun, senarai orang paling kaya, jadual peperiksaan dan sebagainya.
  6. Ping entri baru dengan menggunakan khidmat Ping percuma 
  7. Sesekali buat entri yang kontroversi tetapi pastikan tidak melanggar undang-undang negara dan hukum agama
  8. Gunakan nama domain blog anda sebagai username di laman sosial seperti Facebook, Twitter, Google + dan Forum.
  9. Post entri sekurang-kurangnya sekali sehari dan pastikan setiap entri berkualiti bukan sekadar hanya menulis sahaja.
Ini semua adalah yang biasa aku buat dan hasilnya agak mendatangkan trafik pada blog. 



p/s  Entri ini telah diupdate pada 21/2/2015


sumber asal dari denaihati.com




Comments
7 Comments

7 ulasan:

  1. hmmm... auto blogwalking ke ni... lebih selesa blogwalking cara manual..

    p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #8. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/09/senarai-url-blog-8.html

    BalasPadam
  2. Singgah blogwalking dari blog kak Mia :)

    Happy weekend!

    Jemput singgah
    http://www.azhafizah.com/

    BalasPadam
  3. hurmmm..hurmm.hurmm...lebih suka blogwalking secara manual..tambah kenalan dan merapatkan hbgn silaturahim..heeeheeeheee.....tak gituh?

    BalasPadam
  4. Setakat ni bw ikut mna yng dan je..

    BalasPadam
  5. err...autoblogwalking..huhu prefer manual... :)

    BalasPadam
  6. wahhh info yang sangat menarik...anyway..singgah sini bw,salam kenal ^_^ n done follow #767 (nombor cantik..hehe)

    BalasPadam

Tudung Si Comel