Siapakah Ahmad Ammar?


Lewat kebelakangan ini, video berkaitan Ammar banyak dikongsikan di laman sosial. Namun ketika cerita dan video tentang dirinya diperkatakan, Ammar yang merupakan peenuntut jurusan Sejarah di Universiti Marmara, Turki sebenarnya sudah kembali ke Rahmatullah, 2 November lalu di sana akibat kemalangan jalan raya. Beliau merupakan anak lelaki tunggal Tuan Haji Ahmad Azam ( mantan Presiden ABIM dan Timbalan Presiden Wadah)


Keistimewaan anak muda bernama Ammar ini, dapat dilihat selepas dia pergi. Antaranya, allahyarham disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn. Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana. Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini.

Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke  kubur. Sedangkan Ammar, cuma salah seorang penuntut Malaysia yang berada di sana.
Bagaimanapun satu yang pasti, Ammar sememangnya pernah meluahkan hasrat mahu mati syahid.


AL FATIHAH


Catat Ulasan (0)
Terbaru Lebih lama