Fenomena Gerhana Bulan Penuh 4 April 2015

Fenomena Gerhana Bulan Penuh 4 April 2015

Pada hari ini, 4 April 2014, rakyat Malaysia bakal berpeluang melihat fenoma gerhana bulan penuh bermula 5.01 petang  iaitu bulan memasuki bayang-bayang penumbra. Kemuncak gerhana berlaku pada 8 malam dan fenomena itu berakhir pada 10.59 malam, iaitu bulan keluar dari bayang-bayang penumbra. 

Penduduk di Sabah lebih bernasib baik kerana dapat menyaksikan fenomena tersebut bermula dari fasa separa sehingga tamat keseluruhan gerhana. Di Sabah, bulan akan terbit lebih awal berbanding di semenanjung iaitu sekitar 6 petang. Di semenanjung pula, bulan hanya akan terbit sekitar 7.20 malam dan ini bermakna fasa gerhana bulan penuh bermula sejurus selepas bulan terbit.

Di bawah merupakan waktu kiraan 3 buah bandar utama yang merentasi Semenanjung, Sarawak dan Sabah. Waktunya telah disesuaikan dengan zon waktu Malaysia (waktu tempatan).

FASA GERHANAWAKTUKUALA LUMPURKUCHINGSANDAKAN
P1:Mula Fasa Penumbra5:01 pmTIDAK KELIHATAN (Bulan belum terbit)TIDAK KELIHATAN (Bulan belum terbit)TIDAK KELIHATAN (Bulan belum terbit)
U1:Mula Fasa Umbra 6:15 pmTIDAK KELIHATAN (Bulan belum terbit)TIDAK KELIHATAN (Bulan belum terbit)BOLEH DILIHAT (Bulan sudah terbit)
U2:Fasa Gerhana Penuh bermula7:57 pmBOLEH DILIHAT (Bulan sudah terbit)BOLEH DILIHAT (Bulan sudah terbit) BOLEH DILIHAT
Fasa Maksimum Gerhana Penuh8:00 pmBOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT
U3: Fasa Gerhana Penuh tamat8:02 pmBOLEH DILIHAT BOLEH DILIHATBOLEH DILIHAT 
U4: Tamat Fasa Umbra9:44 pmBOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT
P4: Tamat Fasa Penumbra10:58pmBOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT BOLEH DILIHAT


1 Ulasan

  1. tak sabar nak tuggu blood moon....
    harap2 dapat ambil gambar banyak2

    BalasPadam
Catat Ulasan
Terbaru Lebih lama