Raja Adsense
igkaboom
Ephyra

Alhamdulillah, lebih kurang seminggu lebih (rasanya) aku menjadi ahli Best Blogger Network (BBN). Ini merupakan kali pertama aku join group Whatsapp yang terdiri daripada rakan blogger. Group Whatsapp Best Blogger Network ini ditubuhkan oleh Tuan Kamil Salleh dan MrHanafi. Group yang masih baru tapi banyak info yang aku dapat dari perkongsian di group ini. 

 Best Blogger Network
       Sumber : Hero Borneo

Sebelum ini cuma tegur sekali-sekala rakan blogger di Facebook dan Instgram sahaja. Dengan adanya group sebegini hubungan antara blogger dapat dieratkan lagi walaupun cuma di alam maya. 

Segan?
Mestilah. Untuk blogger picisan tenggelam timbul macam aku ni mestilah ada perasaan segan tu. Maklum saja la, mungkin tiada orang kenal pun aku ni. Sebelum buat keputusan untuk join group BBN, sebenarnya aku ambil masa yang lama juga fikir nak join ke tidak group ni. Haha. Lepas fikir kelebihan dan kebaikannya, maka aku pun Whatsapp la Mrhanafi untuk masukkan aku dalam group BBN.

Lepas di masukkan dalam group, reaksi pertama aku. "Wah, ramainya blogger otai". Makin kerdil rasanya diri ini. Walaupun ramai blogger otai tapi masing-masing peramah dan tidak lokek ilmu.

 Best Blogger Network
Blogger yang baru masuk group sangat dialu-alukan oleh ahli BBN

Ilmu Blogging Melalui Best Blogger Network

Apabila berada didalam group yang ramai blogger pakar blogspot, wordpress, SEO dan sebagainya, dapatlah blogger newbie belajar untuk memantapkan lagi blog mereka. Kalau ada pertanyaan mengenai blogging pasti akan dijawab dengan baik oleh blogger yang arif. Kemukakan saja soalan anda, ok? Group BBN bukan cuma sembang pasal blog sahaja, dalam group ini ada juga sembang santai-santai. Jadi tak payah risau sangat, bukan sepanjang masa topik 'berat' dikeluarkan.

Senarai ahli Best Blogger Network

  1. www.ummiseri.com
  2. yeopmaz.com
  3. www.nikkhazami.com
  4. www.mahamahu.com
  5. www.namiacinta.com
  6. iryantyahamad.blogspot.com
  7. www.sensasi2020.com
  8. mrhanafi.com
  9. www.heroborneo.com
  10. syireenamerlim.blogspot.com
  11. calrasepatrick.blogspot.com
  12. lekatlekitgurl.blogspot.com
  13. www.iuzira.com
  14. aimiemokhtars.blogspot.com
  15. 1direktori.blogspot.com
  16. www.hajarshikin.com
  17. kisahsigadisleo.blogspot.com
  18. www.adarain.com
  19. hannahvitashoppe.blogspot.com
  20. www.aienhermionie.com
  21. topseofriendly.blogspot.com
  22. najihah90.blogspot.com
  23. nurulaziyana.blogspot.com
  24. www.fatinbella.com
  25. www.expandroiders.com
  26. www.coretanhatiibu.com
  27. www.bloggerlelaki.com
  28. www.mawardiyunus.com
  29. www.projektravel.com
  30. alongxp.com
  31. cheqeem.com
  32. duniazumal.blogspot.com
  33. cahayadiana.com
  34. vemmaladyboss.com
  35. www.dinsteady.com
  36. www.jiesusanos.com
  37. amanisafiyyah.blogspot.com
  38. www.mommavogue.com
  39. www.fadzirazak.com
  40. wanitagaramdangula.blogspot.my
  41. www.hasrulhassan.com
  42. www.vitamin-cerdik.com
  43. rujukanblogger.blogspot.my
  44. www.akuoka.com
  45. www.akudantransformers.com
  46. www.azeniahmad.com

Setakat ini sebanyak 46 blog yang aku dapat dari BBN dan mungkin akan ada pertambahan. Kena blogwalking satu-persatu ni sebab ada juga beberapa blogger yang aku tak kenal. Jomlah meriahkan lagi group ini. Jangan jadi pemalu dan penyegan macam aku. Hihi. 

Tahniah dan terima kasih juga buat admin BBN atas penubuhan group ini. Harap penubuhan BBN dapat mencapai objektifnya. 

Sesiapa yang berminat untuk menjadi ahli Best Blogger Network boleh hubungi admin group seperti dibawah :-

Tuan Kamil Salleh :- +6013-9995015 
atau 
MrHanafi :- +6011-38-228381








Comments
31 Comments

31 ulasan:

  1. BBN terbaik ;-))

    Dari bbn kita kan hajar kan...

    BalasPadam
  2. ho..ho..terima kasih kerana sudi menyertai BBN dan mengajak blogger lain menyertainya..semoga ia memberi banyak manfaat kepada ahli-ahlinya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apabila ada group sebegini, InshaAllah banyak manfaat yang boleh dapat

      Padam
  3. Semoga berjaya semua. Bergerak secara kumpulan memang menguntungkan.

    BalasPadam
  4. bestkan group ni
    dari sini skrg mmg semangat nak update blog
    lagi 1 skrg nak pasng affiliate sebab terbaca dr ahli BBN pasal entry affiliate

    BalasPadam
  5. Menarik! Tak sangka bro Kamil Salleh ada wujudkan group whatsapp untuk blogger

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya tuan..kami sebagai blogger bersyukur dengan usaha Tuan Kamil..banyak manfaat kepada blogger

      Padam
  6. MV pun dah join grup whatsapp BBN ni..

    BalasPadam
  7. boleh join ye? segan jugak ni..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesiapa pun boleh join. Segan mula-mula je..haha

      Padam
  8. Salam Hajar Syikin..... saya admin group BBN.... terharu dengan kehadiran anda di group kami. Saya ucapakan jutaan terima kasig support group ini. Semoga Hajar terus berada di group ini dan berkongsi apa saja berkaitan blog dan sebagainya.

    Semoga ceria di BBN....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam tuan Kamil, InshaAllah akan terus berada dalam group yang banyak bagi manfaat ni. =)

      Padam
  9. Ada jugak nama kita kat screen shot itu. Heheh hajar saya pon bukan otai. Memang segan jugak nak join. Sbb macam2 tak tahu. Macam2 nak tya. Tkot dorang marah plak. Tapi dorang ni steady. Very helpful.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inilah untungnya kita join group sebegini kak, lagi senang nak tanya apa-apa

      Padam
  10. Balasan
    1. Takde syarat. Sesiapa je boleh join, sangat dialu-alukan =0

      Padam
  11. Dengan adanya group Best Blogger Network ini semangat untuk berblog kini muncul semula. hoho thanks sir Kamil Salleh and sir Hanafi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu,bila ada dalam group yang mempunyai matlamat dan minat yang sama..semangat pun makin membara =)

      Padam
  12. Pagi yang cerah lagi indah dan nyaman hari ini memaksa diriku blogwalking di blog abang2, kakak2, uncle2, auntie2.. Opss bukan terpaksa tetapi memang dah diriku sendiri yang teringin melakukannya haha,..

    BalasPadam
  13. banyak info.. salah satunya hasrulhassan.,. sifu seo tu..

    BalasPadam
  14. memang meriah geng BBN... rajin share tips blogging....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Ada manfaat la group ini ditubuhkan

      Padam
  15. Jangan lupa jengah blog saya yang nombo 30 tu ye... hehehehe

    BalasPadam
  16. teringin jugak nak join..tapi mcm segan pulak kite ni tenggelam timbul jek..hehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa sis,saya pun tenggelam timbul jugak..haha

      Padam

Tudung Si Comel